İphone’nun Pil Ömrü Nasıl Uzatılır ?

Bilindiği gibi İphone teknolojinin göz bebeğidir. Sürekli kendini yenileyerek gün geçtikçe kullanıcılarına daha gelişmiş imkânlar sunmaktadır. Ancak İphone telefonların en kötü yanlarından biri şüphesiz şarj ömrünün çabuk bitmesidir. Bu istenmeyen duruma neden olan en önemli unsurlardan biri teknolojimizin olmazsa olması internettir. Özellikle sosyal ağlar İphone pil kapasitesini düşürmektedir. Bu yüzden kullanıcılar olmadık anda kapanan telefonlar yerine iletişimini devam ettirmek adına pil ömrünü uzatacak çarelere müracaatrlar. Elbette ki bu şarjın bitmesini önlemese de en azından bir süre telefonu idare edebilir konumda tutar.
Dilerseniz İphone telefonların pil ömrünü uzatabilecek çözümleri inceleyelim. Bilindiği üzere İphone kalitesinden ödün vermeyen markalardan biridir. Ancak ne kadar kaliteli olursa olsun telefonların şarjı hızlıca bitiyor. Birçok telefon bu yüzden sürekli şarj aletiyle prizlerde tutulmaktadır. Şimdi size bunu engellemenin en hoş 4 adımından bahsedeceğiz.
iPhone-Pil-Değişimiİphone telefonların şarj ömrünü uzatmak isteyen kullanıcılar ilk önce konum servisini sınırlaması gerekir. Bunun sınırlanması lüzumsuz yere gps kullanımını önlemektir. Bu sayede sınırlanan programlar telefonunuzun şarj ömrünü etkilemeyecektir. Bir diğer önemli nokta ise telefonun ekran parlaklığının düşürülmesidir. Yüksek derecede ekran parlaklığı şarj ömrünü önemli oranda tüketmektedir. Bu yüzden telefonun tavsiye ettiği otomatik parlaklığı tercih etmek çok yerinde bir kullanım olmaktadır. Bu sayede hem gözleriniz yorulmaz hem de şarj ömründen tasarruf sağlarsınız.
Bununla beraber İphone telefonunuzun şarjını güvenliğini sağlamak için önemli noktalardan biride lüzumsuz programların kapatılmasıdır. Uygulamalarla işiniz bittiğinde kesinlikle programın net olarak kapatılması gereklidir. Bunu sağlamak için de fondan programlara son verin. Şarj ömrünüzü güçlendirecek dördüncü ve son adım ise WİFİ ayarlarını kapamaktır. Bu sayede telefonunuz daha uzun süre dayanacaktır. Sizde deneyin farkı görün.
Daha Fazlası

Hayata Anlam Katan Yabancı Diller


Artık İngilizce zamanı diyebiliriz. Yurt dışı ile artan iş, eğitim ve gezi ilişkileri sayesinde sorunsuz iletişim kurabilmek için gerekli olan yabancı dil eğitimleri en profesyonel şekillerde ülkemizde verilmektedir. Yabancı eğitmenler tarafından öğretilen diller herkesin eksizsiz ve sorunsuz olarak dilleri kullanabilmelerini sağlamaktadır. Diğer yabancı dil ve İngilizce Kursları iki bölümde hazırlanmakta olup, hafta içi kurslarına katılamayanlar için hafta sonları da kurslar bulunmaktadır. Genellikle hafta içi akşamları verilmekte olan kurslara birçok kişi iş çıkışlarında ya da okuldan çıktıklarında katılmaktadırlar. Fakat kimi zaman hayatın oldukça yoğun yaşandığı, ulaşıma zamanın büyük kısmının ayrıldığı illerde kurslara katılamayanlar genellikle online eğitimleri tercih etmekteler. Kurslara katılan kişiler zaman ilerledikçe öğrenmiş oldukları konular üzerine sınıf arkadaşları ile pratik yaparak, kendilerini geliştirme fırsatına sahip olmaktalar. Ayrıca öğretmenler öğrencilerinin daha hızlı şekilde öğrenmeleri adına birçok aktiviteler hazırlamaktadır. Aktivitelere katılan kişiler eğlenerek keyif içerinde dil öğrenmenin keyfini yaşamaktalar.
Kurslar genel İngilizce, iş İngilizcesi ve yoğun İngilizce adı altında verilen kurslarda en ağır program yoğun İngilizce olmakta olup, bu bölümde okuma, yazma ve konuşma kabiliyetleri oldukça fazla gelişmektedir. Çocuklar için verilen kurslarda da onların seviyelerinde anlayabilecekleri şekillerde aktiviteler eşliğinde sıkmadan dil öğretilmektedir. Özellikle de bu eğitimlerde öğretmenler öğrenilen kelimeleri genellikle şarkı ve videolar eşliğinde öğretip, kelimelerin yanlarına resimlerini de koyarak daha etkili bir öğrenme planı uygulamaktadır. Öğrenilen ilke kelimeleringilizcearasında çoğunlukla İngilizce renkler, İngilizce sayılar, İngilizce harfler,ingilizce günler, İngilizce mevsimler ve İngilizce ayların isimleri yer almaktadır. Kelimelerden önce öğretilmekte olan tanışma cümleleri de ilk İngilizce cümlelerimiz olup, bu cümleleri çok ufak yaşlarda kullanmaya başlamaktayız. Erken yaşlarda dili öğrenen çocuklarımız eğitim hayatları boyunca karşılarına çıkacak tüm sınavlardaki İngilizce sorularını rahatlıkla cevaplayarak yüksek puanlar almayı başarmaktalar. Şimdilerde ülkemizdeki dil eğitimi vermekte olan kursların fiyatları da oldukça makul seviyelerdedir. Bu sayede de birçok kişi bütçelerini zorlamadan diledikleri gibi kurslara katılmaktadırlar.
Yalnızca İngilizce değil, Almanca, Fransızca, Rusça ve İspanyolca gibi daha birçok dilinde eğitimleri verilmekte olup, bu yabancı diller sayesinde birçok kişi yurt dışında eğitimlerine devam etmekle kalmayıp, şirketlerini büyütmek isteyen kişiler de yurt dışında bulunan sayısız firmalarla iletişimlere geçerek ortaklıklar kurmaktalar. Kurulan ortaklıklar sayesinde büyüyen sermayelerle her geçen gün sektörde adından fazlaca bahsettiren firmalar üretmiş oldukları ürünlerin kalitelerinden memnun kalan müşterilerden gelen olumlu tepkilerle de daha özenle çalışmalarına devam etmekteler. Hayatımıza her daim artılar sağlayan ve farklı kültürlere sahip kişilerle tanışarak yeni hayatlar tanıma fırsatı sunmakta olan yabancı diller için daha fazla geç kalmadan hemen sizlere en uygun olan kursa kaydınızı yaptırmalısınız. Sorasında öğreneceğiniz yabancı dil ile hayatınıza farklı yönler verebilirsiniz.
http://www.getmoneymusic.com/
Daha Fazlası

Gribe Neler İyi Gelir ?

Grip özellik ile kış aylarında ortaya çıkan ve tedavisi kimi zaman uzun süren bir hastalık türüdür. Grip olan kişiler zamanlarını daha çok ev ortamında geçirirler. Bunun nedeni gribin bulaşıcı bir hastalık olmasıdır, ve de insanların grip olan kişiye pek çok yaklaşmamak istemesidir.
  • Gribe İyi Gelen Şeyler: Grip belirtileri ateş ve hapşırık ile ortaya çıkar. Çoğu zaman burun akması ile sonuçlanır. Tedavi yollarının başında ise antibiyotik kullanımı gelmektedir. Günümüzde bu ilaç her doktor tarafından tavsiye edilen ve oldukça iyi gelen bir ilaç olmaktadır. Burun tıkanıklığı bu süreç içerisin de can sıkıcı bir olay olmaktadır. Burun açılması için ise tuzlu spreyler burna sıkılarak tedavi edilebilir.
Daha Fazlası

Dalak Büyümesi Nedir Nedenleri Nelerdir ?

Dalak organı insan vücudunun önemli organlarından biridir. Midenin arka tarafında ve bir yumruk büyüklüğünde olur. Dalağın insan vücuduna çok önemli katkıları vardır.
Bunlar şöyle sıralanabilir;
– İnsan kanını süzer ve zarar görmüş kan hücrelerini onarır ve temizler.
– Bağışıklık sistemine katkı sağlar.
Bu iki önemli görevi yumruk büyüklüğünde ki dalak yapmaktadır. Her organ gibi dalak da bozulabilmekte ve hastalıklar geçirebilmektedir. Bunlardan birisi dalak büyümesi.
Dalak büyümesi hastalığının görülen genel belirtileri aşağıda belirtilmiştir.
– Dalak büyüyüp mideye baskı yaptığından fazla besin tüketememek.
– Midenin sol üst bölgesinde bir baskı, ağrı ya da şişkinlik hissetmek. Bazı durumlarda insan omzuna kadar yayılabilmektedir.

Ana Sayfa / Bilinmesi Gerekenler / Dalak Büyümesi Nedir Nedenleri Nelerdir

Dalak Büyümesi Nedir Nedenleri Nelerdir

 
Dalak organı insan vücudunun önemli organlarından biridir. Midenin arka tarafında ve bir yumruk büyüklüğünde olur. Dalağın insan vücuduna çok önemli katkıları vardır.
Bunlar şöyle sıralanabilir;
– İnsan kanını süzer ve zarar görmüş kan hücrelerini onarır ve temizler.
– Bağışıklık sistemine katkı sağlar.
Bu iki önemli görevi yumruk büyüklüğünde ki dalak yapmaktadır. Her organ gibi dalak da bozulabilmekte ve hastalıklar geçirebilmektedir. Bunlardan birisi dalak büyümesi.
Dalak büyümesi hastalığının görülen genel belirtileri aşağıda belirtilmiştir.
– Dalak büyüyüp mideye baskı yaptığından fazla besin tüketememek.
– Midenin sol üst bölgesinde bir baskı, ağrı ya da şişkinlik hissetmek. Bazı durumlarda insan omzuna kadar yayılabilmektedir.

dalak büyümesi
Eğer bu tarz belirtiler varsa ve geçmiyorsa bir an önce doktora başvurmanız gerektiğini unutmayınız. Bu belirtilerin yanı sıra aşağıda ki belirtiler de meydana gelebilmektedir;
– Yorgunluk ve solgunluk.
– Hızlı kilo kaybı.
– Kolay enfeksiyon kapma ve gece terlemeleri.
– Sarılık, ateş, hıçkırık ve anemi.
Dalağın ciddi bir organ olduğunu unutmayın ve bu tarz belirtilerde hemen bir doktora başvurun.

Daha Fazlası

Atatürk Zamanında Açılan Okullar

Mustafa Kemal Atatürk zamanında açılan okullar ve kurumlar hakkında sizlere  sırasıyla bilgi vereceğiz.Atatürk Cumhuriyetin ilanından sonra eğitim alanında pozitif anlamda bir çok yenilik getirmiştir.

atatürk resmi

Mustafa Kemal Atatürk Döneminde Açılan Okul ve Kurumlar

  • Ankara Hukuk Mektebi (1925)
  • Ziraat Enstitüsü (1926)
  • Güzel Sanatlar Akademisi (1928)
  • İstanbul Üniversitesi (1933) Cumhuriyet Tarihinin İlk Üniversitesi Olması Özelliğini Taşıyor.
  • Ankara Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi (1936)
  • Ankara Devlet Konservatuarı (1936)
  • Türk Tarih Kurumu (1931) 
  • Türk Dil Kurumu (1932)
  • Halkevleri ve Halkodaları (1932)
Bunların dışında Mustafa Kemal Atatürk döneminde ;
  • Gazi orta öğretmen okulu
  • Eğitim Enstitüsü
  • Dolmabahçe Resim Müzesi
  • Dolmabahçe Heykel Müzesi kurulmuştur.

Atatürk Döneminde Açılan Kurumlar , amaçları bakımından Cumhuriyet rejimine uygun ve yeniliği benimsemiş bir yapıdadır.Bunlara ek olarak;
1936 Yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın yanı sıra , İstanbul ve İzmir gibi metropol şehirlerde Devlet Konservatuarı açılarak tiyatro,bale ve opera sanatçıları yetiştirilmiştir.
Türk Dil Kurumunun Kurulma Amacı
Türk dilinin dünya dilleri arasında yerini alması ve Türkçeyi yabancı kelimelerin boyunduruğundan kurtarmak.
Bilim , Sanat alanlarında ortaya çıkan kavramların  türkçe anlamlarını bulmak.
Konuşma ve yazı dili arasındaki bağı ve birlikteliği sağlamak.
BU YAZI WWW.HAKKİNDAOKU.COM DAN BİREBİR KOPYALANMIŞTIR DAHA FAZLASI İÇİN WWW.HAKKİNDAOKU.COM 'U ZİYARET EDİNİZ.
Daha Fazlası

Mutasyon Nedir? Mutasyon Çeşitleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Mutasyon nedir, nasıl oluşur kısaca. Mutasyon örnekleri çeşitleri hakkında kısa ve özet bilgi.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır.
Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır. Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.
Bireyin,kalıtsal özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayan genetik şifre, herhangi bir nedenden dolayı (DNA onarımı, mayoz bölünme veya DNA replikasyonu sırasında meydana gelen hatalar, transpozonlar, virüsler, X ışını, radyasyon, ultraviyole, bazı ilaç ve mutajen kimyasallar, ani sıcaklık değişimleri vb. etkenlerle) bozulabilir. Bunun yanında hipermutasyon gibi hücresel süreçlerde organizmanın kendisi tarafından da tetiklenebilir. Bu durumda DNA’nın sentezlediği protein veya enzim bozulur. Böylece canlının, proteinden dolayı yapısı, enzimlerinden dolayı metabolizması değişebilir. Mutasyon ters evrimin temelini oluşturur.
Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak,
Kromozom yapısının değişmesini,
Kromozom sayısının değişmesini,
Genlerdeki değişiklikleri
kapsar.
mutasyon-nedir-mutasyon-cesitleri-ve-ornekleri-nelerdir
Bu anlamda mutasyonlar, sitogenetikte, değişimlerin kapsamlarına göre, Genom mutasyonu, Kromozom mutasyonu ve Gen mutasyonu olarak adlandırılıp üçe ayrılırlar. Genom mutasyonları kromozom sayısındaki değişmeler olup kromozom mutasyonları ise ışık mikroskobu altında incelenebilen ve kromozomun iç yapısında oluşan değişimlerdir. Gen mutasyonları ise ışık mikroskobu altında görünmeyen ve tek bir geni kapsayan mutasyonlardır.
Mutasyonlar, dizilimlerde farklı türde değişimlere yol açabilirler; Bu anlamda bir mutasyon, canlı organizmanın fenotipik özelliklerinde negatif veya pozitif etkilere sahip olabileceği gibi nötr mutasyonlar hiçbir etkiye sahip olmayabilirler (durağan veya sessiz mutasyonlar). Bu tür değişimler, bir gen ürünün değişmesinde veya genin doğru ya da tamamen işlemesini engellemede herhangi bir etkileri olmayabilir. Drosophila melanogaster sineği üzerinde yapılan çalışmalar, gen tarafından oluşturulan bir proteinin mutasyonunda, bu mutasyonun yaklaşık %70’inin zararlı etkilere sahip olduğunu, geri kalanının ise ya nötr ya da zayıf faydalı etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.
Genetik materyal olarak RNA kullanan virüsler, sürekli ve hızlı bir şekilde çoğalıp geliştikleri için onlara avantaj sağlayan hızlı mutasyon oranlarına sahiptir, ve bu şekilde insan bağışıklık sistemi gibi savunma mekanizmalarını atlatabilir ve reaksiyonlardan kaçabilirler.
Mutasyon çeşitleri
Mutasyonlar genetik çalışmaların temelini oluştururlar. Mutasyonun en önemli sonuçlarından biri, bir sonraki kuşağa farklı genetik özellikler aktarılmasına neden olmasıdır. Bu ise, farklı fiziksel özelliklere sahip bireylerin meydana gelmesidir.
Ana Sayfa / Bilinmesi Gerekenler / Mutasyon Nedir? Mutasyon Çeşitleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Mutasyon Nedir? Mutasyon Çeşitleri Ve Örnekleri Nelerdir?

 

Mutasyon nedir, nasıl oluşur kısaca. Mutasyon örnekleri çeşitleri hakkında kısa ve özet bilgi.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır.
Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır. Doku hücreleri içinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz. Bedensel (somatik) mutasyonlar bu anlamda kalıtsal değildir. Eşey (üreme) hücresi mutasyonları, diğer ismiyle germ hattı mutasyonları ise kalıtsaldır ve bir sonraki nesillere aktarılır.
Bireyin,kalıtsal özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayan genetik şifre, herhangi bir nedenden dolayı (DNA onarımı, mayoz bölünme veya DNA replikasyonu sırasında meydana gelen hatalar, transpozonlar, virüsler, X ışını, radyasyon, ultraviyole, bazı ilaç ve mutajen kimyasallar, ani sıcaklık değişimleri vb. etkenlerle) bozulabilir. Bunun yanında hipermutasyon gibi hücresel süreçlerde organizmanın kendisi tarafından da tetiklenebilir. Bu durumda DNA’nın sentezlediği protein veya enzim bozulur. Böylece canlının, proteinden dolayı yapısı, enzimlerinden dolayı metabolizması değişebilir. Mutasyon ters evrimin temelini oluşturur.
Mutasyonlar, kalıtsal materyalin normal kombinasyonunu değiştirmeyen, kalıtsal yapıda meydana gelen bütün değişikliklerdir. Mutasyon terimi genel olarak,
Kromozom yapısının değişmesini,
Kromozom sayısının değişmesini,
Genlerdeki değişiklikleri
kapsar.
mutasyon-nedir-mutasyon-cesitleri-ve-ornekleri-nelerdir
Bu anlamda mutasyonlar, sitogenetikte, değişimlerin kapsamlarına göre, Genom mutasyonu, Kromozom mutasyonu ve Gen mutasyonu olarak adlandırılıp üçe ayrılırlar. Genom mutasyonları kromozom sayısındaki değişmeler olup kromozom mutasyonları ise ışık mikroskobu altında incelenebilen ve kromozomun iç yapısında oluşan değişimlerdir. Gen mutasyonları ise ışık mikroskobu altında görünmeyen ve tek bir geni kapsayan mutasyonlardır.
Mutasyonlar, dizilimlerde farklı türde değişimlere yol açabilirler; Bu anlamda bir mutasyon, canlı organizmanın fenotipik özelliklerinde negatif veya pozitif etkilere sahip olabileceği gibi nötr mutasyonlar hiçbir etkiye sahip olmayabilirler (durağan veya sessiz mutasyonlar). Bu tür değişimler, bir gen ürünün değişmesinde veya genin doğru ya da tamamen işlemesini engellemede herhangi bir etkileri olmayabilir. Drosophila melanogaster sineği üzerinde yapılan çalışmalar, gen tarafından oluşturulan bir proteinin mutasyonunda, bu mutasyonun yaklaşık %70’inin zararlı etkilere sahip olduğunu, geri kalanının ise ya nötr ya da zayıf faydalı etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.
Genetik materyal olarak RNA kullanan virüsler, sürekli ve hızlı bir şekilde çoğalıp geliştikleri için onlara avantaj sağlayan hızlı mutasyon oranlarına sahiptir, ve bu şekilde insan bağışıklık sistemi gibi savunma mekanizmalarını atlatabilir ve reaksiyonlardan kaçabilirler.
Mutasyon çeşitleri
Mutasyonlar genetik çalışmaların temelini oluştururlar. Mutasyonun en önemli sonuçlarından biri, bir sonraki kuşağa farklı genetik özellikler aktarılmasına neden olmasıdır. Bu ise, farklı fiziksel özelliklere sahip bireylerin meydana gelmesidir.
Sponsorlu Bağlantılar
Bu değişimler sonucu ortaya çıkarılan fenotipik çeşitlilik, genetikçilerin değişikliğe uğramış olan özelliği kontrol eden genleri çalışmalarına olanak sağlar. Genetik araştırmalarda mutasyonlar, nesilden nesile geçişlerde takip edilebilen, “marker”lar olarak kullanılırlar. Tarihte mutasyonların sunduğu fenotipik çeşitlilik olmasaydı, örneğin Mendel’in araştırmalarını yaptığı bezelye bitkisinin fenotipi tek olsaydı, bu deneyler hiçbir zaman sonuç bulamayacaktı.
Bazı canlıların kısa olan hayatlarından yararlanılarak, kolayca tanınabilecek ve çalışılabilecek mutasyonlar bu canlılarda elde edilirler. Mutasyon ve mutagenez çalışmalarında özellikle virüsler, bakteriler, mantarlar, meyve sinekleri, bazı bitkiler ve fareler kullanılmaktadır. Bu canlılar, genetik hakkında bilgilerin elde edilmesinde çok yararlı olmuşlardır.
  • Kromozom yapısının değişmesi
Mayoz bölünmenin ilk evrelerinde crossing-over ile kromozomlardan kopan parçalar yer değiştirip tekrar kromozomlara bağlanabilirler. Crossing-over, homolog kromatitler arasındaki alışılagelmiş parça değişimidir; ancak genlerin rekombinasyonlarına neden olur; fakat kromozomlarda yapı değişikliklerine neden olmaz. Bazen kromatitler, crossing-over olmadan parça değişimine, yitirilmesine ya da kazanılmasına neden olur.
  • Kromozom sayısının değişmesi
Kromozomlar mitoz ve mayoz bölünme sırasında bazen düzenli olarak ayrılmazlar. Sonuçta kromozom sayısı bakımından farklı hücreler meydana gelir ve kalıtsal açıdan bazı sorunlar oluşturur. Birçok bitki doğadaki diploit kökenli diğer bitkilerden türemiştir. Aynı gen lokusunda meydana gelecek öldürücü bir mutasyon, bu şekilde, diğer normal genleri taşıyan poliploit kromozomlar tarafından korunabilir. Başlangıçta öldürücü ya da engelleyici görünen bu genler bir zaman sonra canlının ayakta kalmasını sağlamak bakımından önemli bir duruma geçebilir. Bu tip bitkiler belli bir süre sonra kısır olarak kalırlar ve çelikleme ya da yumru ile çoğaltılırlar. Hayvanlar, vücutlarının belli bir parçasından üretilemedikleri için, triploidi ve tetraploidi bunlarda bir önem arz etmez. İnsanlardaki kromozom sayısı değişimleri;
Down sendromu,
Edward sendromu,
Patau sendromu,
Cri du Chat sendromu,
Kronik miyelojenik lösemi
gibi hastalıklara neden olur ve bu insanlara da değiştirilemeyen sorunlara neden olarak kalırlar.
Gen (Nokta) mutasyonları
Kromozomların yapısında ya da sayısında herhangi bir değişiklik olmadan, doğal ya da deneysel olarak meydana gelen ve mikroskopta görülmeyen mutasyonlardır. Mutasyonu meydana getiren aracılara “mutajenik faktör” denir. Mutasyona uğramış bir gen nadir olarak eski haline dönebilir.
Gen mutasyonları, hücredeki kalıtsal bilgiyi taşıyan, çift nükleotid zincirinden oluşan, DNA (deoksiribonükleikasit) molekülündeki gen denilen ve belirli bir özelliği kodlayan bölümündeki değişiklikten kaynaklanır. Mutasyonlar, bir DNA zincirindeki bazın (A, T, G, C) başka bir bazla yer değiştirmesi sonucunda ortaya çıkabileceği gibi, zincire bir ya da daha çok bazın eklenmesi veya zincirdeki bazların eksilmesi sonucunda da ortaya çıkabilir.
Mutasyon Örnekleri
  • Van kedilerinin farklı göz renginde olmaları
  • Dört boynuzlu keçi doğması
  • Bir elde 6 parmak oluşması
  • Down sendromu
  • Kanser hastalığı
Mutasyon Nedir yazısı ile ilgili sorularınızı cevaplıyoruz. Aşağıdaki yorum kutusunu kullanabilirsiniz.
BU YAZI WWW.HAKKİNDAOKU.COM DAN BİREBİR KOPYALANMIŞTIR DAHA FAZLASI İÇİN LÜTFEN WWW.HAKKİNDAOKU.COM 'U ZİYARET EDİNİZ 
Daha Fazlası

Mason Nedir? Ne Demek? Masonluk Hakkında Bilgi

Mason ne demek? Mason ünlüler kimlerdir? Günlük hayatımızda sürekli duyduğumuz ancak gerçek olup olmadığı konusunda bir kesinliği olmayan masonluk hakkında kısaca ansiklopedik bilgi paylaşıyoruz.
Mason locası olarak tabir edilen bu topluluk ile ilgili birçok ünlünün ismi anılıyor. Hatta Atatürk, Zeki Alasya, Adnan Oktar, Fethullah Gülen, Acun Ilıcalı mason mu soruları gündeme gelmekte. Mason nasıl olunur, mason listesi, ünlüler, sanatçılar ve şarkıcılar kimler?
Mason duruşu, işareti, sembolleri, simgeleri ve duruşu hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağız.
Masonluk, kökleri her ne kadar 16. yüzyılın sonu ve 17. yüzyılın başlarına kadar dayanıyor olsa da, 24 Haziran 1717 tarihinde Londra’da bir araya gelen dört locanın girişimiyle Londra Büyük Locası’nın kurulması ile başlar. Masonlara göre masonluk akılcılık, bilimsellik ve insanlığın oluşumundan bu yana ortaya çıkarak, insanlığın gelişimine ve bilgi birikimlerine katkıda bulunmuş bir kültür ve fikir üst yapı kurumudur. Ezoterik ve sadece üyelerine açık olan örgüttür. Dünyanın birçok ülkesinde 5 milyon üyesi ile değişik biçimlerde mevcuttur. Sadece İngiltere, İskoçya ve İrlanda’da 480.000; Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 2 milyonu aşkın üyesi bulunmaktadır.
Masonluk Tarihi
Masonluğun ilk dönemlerdeki gelişimi biraz tartışmalı bir konudur ve tahminlere dayanmakta. İskoçya’da ilk Mason localarının 16. yüzyıl başlarında var olduğunu söyleyebilmek için kanıtlar bulunmaktadır. ve İngiltere’de 17. yüzyılın ortalarında var olduklarına dair kesin kaynaklar mevcuttur. Masonik Elyazması isimli şiir yaklaşık 1390 yılına tarihlenmiştir ve en eski masonik belge olarak bilinmektedir.
İlk Büyük Loca(İngilizce:Grand Lodge of England), Londra’nın daha önceden faal olan dört locası akşam yemeği için bir araya geldiği 24 Haziran 1717 tarihinde kurulmuştu. Bu yapı, çoğu İngiliz Localarının katıldığı bir düzenleyici organa dönüştü. Ancak birkaç loca, yeni yapının bazı modernleştirmeleri tasvip etmesi ve Üçüncü Derece’nin oluşturulması gibi bazı kararlar almasına gücenerek 17 Temmuz 1717 tarihinde “İngiltere’nin Kadim Büyük Locası (Antient Grand Lodge of England-GLE)” isimli rakip büyük locayı kurdular. İki rakip Büyük Loca, 25 Kasım 1813 tarihinde “İngiltere’nin Birleşik Büyük Locası (İngilizce: United Grand Lodge of England-UGLE)” adı altında birleşinceye kadar “Modernler” (GLE) ve “Gelenekçiler(İngilizce:Atiens-Ancients)” diye anılan iki loca üstünlük için birbirlerine hasım oldular.
İrlanda ve İskoçya’nın Büyük Locası 1725 ve 1736 yıllarında peş peşe kuruldu. Masonluk 1730’lu yıllarda Gelenekçiler ve Modernler tarafından Kuzey Amerika’daki İngiliz Kolonilerine ihraç edildi. Ayrıca, İrlanda ve İskoçya Büyük Locaları pek çok bölgesel büyük localar altında organize olan kardeş localar kurdu. Amerikan Devrimi’nden sonra eyaletlerde bağımsız ABD Büyük Locaları oluştu.
mason-nedir-ne-demek-masonluk-hakkinda-bilgi
Kimler Mason olabilir?
tanınan aydın erkekler kabul edilir. Masonluğa müracaat eden kimse, bu müracaatını herhangi bir üyenin rica veya teşvikinden etkilenmeden, kendi hür ve serbest iradesiyle gerçekleştirmelidir. Masonluğa kabul edilmek için “Tekris” adı verilen bir giriş töreninden geçmek şarttır. Daha önce milyonlarca insanın yaşadığı Tekris Töreni, insan ruhuna hitap eden anlamlı bir geleneksel törendir. İçinde adayı utandıracak, vicdanına veya inançlarına aykırı gelecek ne bir söz ne de bir fiil vardır. Kişi nasıl ki kendi arzu ve isteğiyle Mason sıfatını kazanıyorsa, istediği zaman üyelikten ayrılmakta da serbesttir.
Masonluk, mensuplarının üyeliklerini kendilerinin ya da tanıdıklarının profesyonel ve kişisel çıkarları lehinde kullanmalarına müsaade etmez. Bu yönde bir beklentisi olanları da üye olarak arasına almaz. Her Mason, üyeliğinin, bu tarz bir menfaate hizmet etmek için kullanılmayacağını bilir. Bu husus kendisine aday olduğu ilk gün doğrudan söylenir.
Masonluk ve Gizlilik
Bütün diğer derneklerde olduğu gibi resmî toplantılar yalnız üyelere açık, üye olmayanlara ise kapalıdır. Masonlukta gizli olarak nitelendirilebilecek tek şey üyelerinin çok eski zamanlardan beri birbirlerini tanımak için kullandıkları işaretlerdir.
Masonluğun ülküsü ve ilkeleri bir sır değildir. Masonlar arasında sır olarak kabul edilen tanışma işaretleri ise, sadece tarihten gelen sembolik bir anlam ve özellik taşır.
Masonluk üyelerine, Mason olduklarını açıklamak ya da gizlemek konusunda bir baskı yapmaz. Onları, kendi akıl ve vicdanlarıyla baş başa bırakır. Buna göre, her üyenin, Mason olduğunu açıklama özgürlüğü ve yetkisi vardır. Ancak bir üye, başka bir üyenin Mason olduğu yolunda bir açıklama yapmak yetkisini kendinde görmez.
Masonluk Dereceleri
1. Derece: Çırak
2. Derece: Kalfa
3. Derece: Usta
4. Derece: Ketum Üstat
5. Derece: Mükemmel Üstat
6. Derece: Sır Kâtibi
7. Derece: Nazır
8. Derece: Bina Emiri
9. Derece: Dokuzlar’ın Seçilmiş Üstadı
10. Derece: Onbeşler’in Seçilmiş Üstadı
11. Derece: Yüce Seçilmiş Şövalye
12. Derece: Üstat Mimar
13. Derece: Solomon Krallığı’nın Şövalyesi
14. Derece: Yüce Üstat (Kutsal Kubbe Büyük Seçilmişi)
15. Derece: Doğu Şövalyesi (Kılıç Şövalyesi)
16. Derece: Kudüs Prensi
17. Derece: Doğu ve Batı Şövalyesi
18. Derece: Salipverdi Şövalyesi (Güllü Haç Şövalyesi)
19. Derece: Büyük Pontif (Yüce İskoçyalı)
20. Derece: Düzenli Locaların Büyük Saygıdeğer Üstadı
21. Derece: Prusya Şövalyesi
22. Derece: Lübnan Prensi (Krali Balta Şövalyesi)
23. Derece: Sır Sandığı Başkanı
24. Derece: Sır Sandığı Prensi
25. Derece: Tunç Yılan Baş Şövalyesi
26. Derece: İskoçyalı Papaz (İnayet Prensi)
27. Derece: Kudüs Tapınağı’nın Hakim Amiri
28. Derece: Güneş Şövalyesi
29. Derece: Saint Andre Büyük İskoçyalısı
30. Derece: Seçilmiş Büyük Kadoş Şövalyesi
31. Derece: Büyük Müfettiş Kumandan
32. Derece: Kutsal Sır Yüce Prensi
33. Derece: Büyük Genel Müfettiş
Mason Nedir Konusuyla İlgili Yorumlarınızı Hemen Aşağıdan Gönderebilirsiniz. Masonluk ile ilgili kendi kişisel görüş ve düşüncelerinizi mutlaka bekliyoruz
BU YAZI WWW.HAKKİNDAOKU.COM DAN BİREBİR KOPYALANMIŞTIR
DAHA FAZLASI İÇİN LÜTFEN WWW.HAKKİNDAOKU.COM 'U ZİYARET EDİNİZ.
Daha Fazlası
Tüm Hakları Saklıdır 2016-2025 © Perhappens Media. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Popular Posts

Öne Çıkan Yayın

 ⚪ maladaptive daydreaming; ▪️Hayal kurmada aşırı istek duyma. Günlük ödev ve görevlerin yapılmasında güçlük çekme. Hayal kurarken yüz ifade...